Logo home   kantoorhulp   data entry   ICTcursus   InDat   werken bij InDat   mijn.indat  

De Vrije Werker              

flexibiliteit in optima forma              

Het werkende deel van Nederland kan grofweg worden ingedeeld in ondernemers, werkgevers en werknemers.
Maar er is nog een vrije grote categorie werkzame mensen die noch werkgever, noch werknemer is, maar in opdracht werk uitvoert voor een opdrachtgever: de opdrachtnemers.
De bekendste groep mensen daarbij zijn de zzp'ers, maar er is nog een groep en dat zijn de mensen die voor beperkte tijd tegen betaling opdrachten uitvoeren zonder in loondienst te zijn of een eigen bedrijf te hebben: de vrije werkers.

Een vrije werker is in principe iemand die niet staat ingeschreven bij een Kamer van Koophandel, dus geen ondernemer is, maar ook niet in loondienst of als uitzendkracht de werkzaamheden verricht. Een vrije werker beslist zelf of hij een bepaalde klus aanneemt en bepaalt zelf, in goed overleg met de opdrachtgever, zijn werktijden als was hij/zij een zelfstandig ondernemer.

Kernbegrippen zijn flexibiliteit en vrijheid voor alle partijen; de vrije werker bepaalt wanneer hij werkt, de opdrachtgever of en wanneer hij werk aanbiedt.

Een vrije werker is in het bijzonder geschikt om ingezet te worden voor projecten die maar kort duren, of waaraan alleen op onregelmatige tijden gewerkt kan worden, bijvoorbeeld omdat de beschikbaarheid van het te verwerken materiaal onvoorspelbaar en onregelmatig is.

Ook voor projecten waarvan de duur moeilijk is in te schatten is het inschakelen van vrije werkers ideaal. Inhuren van een uitzendkracht is in al die gevallen niet aantrekkelijk bijvoorbeeld omdat het project maar één werkdag duurt of omdat er verspreid over de week steeds maar enkele uren aan het project kan worden gewerkt.

Het gaat vaak om projecten die niet tot de dagelijkse werkzaamheden behoren. Denk bijvoorbeeld aan een marketingactie waarbij binnengekomen antwoordkaarten moeten worden verwerkt. Dan is het ideaal om als er weer een stapel antwoordkaarten klaar ligt een vrije werker te vragen wanneer hij een paar uren kan komen om de kaarten te verwerken. Zijn alle kaarten verwerkt dan is de werkperiode ook afgelopen en kan de kantoorhulp naar huis. Er zijn zo geen onproductieve uren.

lees verder

Overweegt u van kantoorhulpen gebruik te maken, klik dan hier
(inschrijving is gratis en verplicht u tot niets)
Overweegt u zich in te schrijven als vrije werker klik dan hier
(inschrijving is gratis en verplicht u tot niets).