Logo home   kantoorhulp   data entry   ICTcursus   InDat   werken bij InDat   mijn.indat.nl  

De Vrije Werker en het arbeidsrecht

De consequentie van de constructie van de "vrije werker", is dat van een arbeidsrechtelijke relatie tussen InDat en de kantoorhulp of tussen de opdrachtgever en de kantoorhulp geen sprake is, zolang de medewerker daadwerkelijk zelf zijn werktijden bepaalt. Daarom is het van groot belang dat elke opdrachtgever de InDat-kantoorhulp vrij laat in de keuze van de werktijden. Doet de opdrachtgever dat niet dan dreigt achteraf een beoordeling van de belastingdienst dat toch sprake is van een (fictief) dienstverband en zit de opdrachtgever ineens vast aan een werknemer met loon en loonafdrachten.
De consequentie van het concept "vrije werker" is dat er geen sprake is van loon of salaris maar van een vergoeding voor geleverde werkzaamheden. Over deze vergoedingen hoeven geen inhoudingen en afdrachten gedaan te worden. Voor de vergoeding van de vrije werker geldt dat bruto=netto, met dien verstande dat eind van het jaar InDat aan de speciale centrale afdeling van de belastingdienst doorgeeft wat elke vrije werker over het hele jaar aan vergoedingen heeft ontvangen.

In juridisch en fiscaal opzicht is doorslaggevend dat er geen zgn. gezagsverhouding bestaat tussen de opdrachtgever en de kantoorhulp.
Wilt u de juridische onderbouwing van het door InDat gehanteerde systeem van de vrije werker nader bestuderen kijk dan bij de vrije werker en het arbeidsrecht.pdf. Daar wordt dit moeilijke arbeidsrechtelijke vraagstuk uitgebreid behandeld en omschreven onder welke omstandigheden en voorwaarden het principe van de vrije werker geldt.

Keerzijde van het concept vrije werker voor de vrije werker is dat hij/zij ook geen aanspraak kan maken op enige vorm van uitkering, maar wel eventueel inkomstenbelasting moet betalen over de ontvangen vergoeding. In de meeste gevallen komt het echter niet zo ver om dat de gemiddelde vrije werker op jaarbasis te weinig verdient om voor de inkomstenbelasting in aanmerking te komen.

lees verder


Overweegt u van kantoorhulpen gebruik te maken, klik dan hier
(inschrijving is gratis en verplicht u tot niets)
Overweegt u zich in te schrijven als vrije werker klik dan hier
(inschrijving is gratis en verplicht u tot niets).